photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects

SUDBOURNE ROAD

A simple brief requiring no more than a dining table (suitable for 8 diners) from which to enjoy the garden running back from the main house.

Our solution is a gradual phasing of transitions - spread over three spaces at different levels - slowly blurring the distinction between the enclosed and the open such that the transition from house to garden would be more akin to a journey than the crossing of a threshold.

The new room is located beyond the rear addition so as to enclose the side return as an independent garden. The envelope is a thin folded roof plane resting on a long boundary wall. Facades to the main garden and the courtyard are folding glass planes that pull back in their entirety to maximise the penetration of garden into the space.

Location: Brixton, London
Status: Completed
Budget: £60,000
Reference: ‘Variations on incomplete open cubes' Sol LeWitt
‘Drawing Black’ Anne Lindberg