photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects

DULWICH PICTURE GALLERY COMPETITION

The Pavilions' role is as an information point and as the site for a series of public talks and events.

A site-responsive structure which aims to refocus the habituated eye, encouraging the viewer to be made aware, afresh, of the visual field around them.

Through the pavilion’s siting, it infers completion of Soane’s imagined wing framing the square. But the building’s relationship to its site is something other than a classical one. The ground is quite unlevel, but the pavilion takes up the difference without introducing a pronounced base condition. Read in tandem with the gentle fall of the landscape towards to gallery this lends the building a pliant quality. Approaching from the west, one senses the structure’s intimate connection to the Soane's faade.

The footprint takes the form of a square echoing the proportions of the central gallery room the faade is layered and cut to form deep apertures, each of different dimensions.

The interior employs light, string and scrim to create subtle alterations in physical space. The pavillion emphasises and exposes particular spatial and perceptual experiences.

The panels of scrim and tinted resin bonded ply are used to create sequential walls or chambers, whose colour is manipulated and harnessed to potent effect. In this way, a physically perceptual passage for the visiter is created through the structure that, instead of emphasising its presence, recedes through its light translucency and acts like brackets for their phenomenological experience.

In a final gesture geared towards establishing a space of quasi-external character, an oculus is placed off centre to the plan. The patch of light that it casts tracks around the room across the course of the day, charging the space with a powerful sense of passing time.

Location: Dulwich, London
Status: Competition