photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects

OLD POST OFFICE, YORKSHIRE

HASA has been appointed for the conversion and extension of the Grade II Listed Post Office building to 27 apartments. Our design is a contemporary extension that reacts to its immediate historic context, referencing the past without replicating it. The location is unique in that it is where the urban pattern typical of this Yorkshire townscape comes to an end and is replaced by a collection of large-scale independent structures. In this particular site, the continuation of the urban block faades was considered paramount within the scheme. As an urban infill, the building is of a height that is consistent with both of its neighbours while developing its own sculptural language.

The structure is made of reinforced concrete, while the faades are brick masonry interspersed with reconstituted stone with no visible expansion joints. A seemingly monochrome faade is achieved by using salvaged bricks ranging in colour from yellow to ochre, carefully cleaned and laid in English bond, and subsequently pointed and slurried in a single operation. The interior is defined by daylight and proportion, while solid materials characterise the exterior.

Status:Planning
Location: Yorkshire
Area: 0.1 Hectares
Budget: Undisclosed