photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects photo © Hasa Architects

MEWS HOUSES LONDON

This old industrial setting was instrumental in informing the architectural language of these dwellings. From the outside, the two dwellings appear as a veiled mass. The cantilevered upper section is a composition of metal fins arranged in a structural steel frame. These voile like fins have been laid out in varying widths to create a rhythm to the street elevation and have been periodically doubled in depth creating a moir or interference pattern. At night the front elevation comes alive; its transparency is realized when each property is lit from within.

The interior of each dwelling is intended to be an experience of light and shadow. The detail of the surfaces combined with the lighting strategy results in a series of internal spaces one would not normally associate with domestic architecture. The floor plan for each of the three bedroom dwellings is conceived as a flexible pattern or weave of built and unbuilt spaces stitched together by a central circulation route linking the split level accommodation (seven plates in total).

It also affords views between plates affording a dual aspect to most of the spaces within each dwelling. This is particularly noticeable as the sun moves throughout the day and each space catches indirect sunlight from external rooms beyond. The material palette in each dwelling, while kept to a minimum offers abundant contrasts. Polished concrete floors contrast against coloured soft velvet curtains and voiles. Warm black stained timber courtyards contrast against green foliage/planting.


Location: Hatcham Park, London
Status: Planning
Budget: £1.5 million


.